Paus staat zegening homokoppels toe

Opnieuw maakt Paus Franciscus een klein stapje in de homo-emancipatie binnen de Katholieke Kerk. Volgens de religieus leider mogen priesters nu hun zegening geven aan koppels van hetzelfde geslacht. Overigens mogen deze zegeningen niet plaatsvinden in combinatie met huwelijksceremonies en/of andere kerkelijke rituelen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Ondanks de voorwaarden die de Paus stelt, breekt het hoofd van de Katholieke Kerk met een doctrine die in 2021 nog aangescherpt werd. Toen besloot het Vaticaan nog dat mensen “die een zonde begaan” niet gezegend mochten worden. De verklaring die de Heilige Stoel uitgaf zei toen: “Er is absoluut geen reden om aan te nemen dat homoseksuele relaties gelijk zijn aan Gods plan voor huwelijk en familie”. In de verklaring werd verder vermeld dat God “geen zonden zegent”. 

Nu slaat de Paus dus een andere weg in. In het document dat het Vaticaan vandaag gepubliceerd heeft staat namelijk dat “koppels met onregelmatige omstandigheden of van koppels hetzelfde geslacht” gezegend mogen worden. Volgens het Vaticaan moeten mensen die Gods liefde en genade willen geen “een uitputtende morele analyse” krijgen om deze te kunnen ontvangen.

Toch maakt de Kerk nog steeds een duidelijke scheidingslijn tussen de traditionele rituelen en de verruimde zegeningsdoctrine. Homokoppels kunnen enkel een zegening krijgen buitenom de traditionele kerkdienst. Bovendien mag de ceremonie niet lijken op een huwelijk of plaatsvinden bij een homohuwelijk.

Ondanks dat Paus Franciscus de opvatting van de Kerk met betrekking tot het homohuwelijk niet wijzigt, maakt hij wel kleine stapjes met betrekking tot LGBT+-emancipatie. Zo liet hij eerder weten een voorstander te zijn voor geregistreerde partnerschappen buiten de Kerk om en is hij tegen het strafbaar stellen van homoseksualiteit.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen