Paus: Kerk moet helpen verboden op homoseksualiteit uit wetboek te halen

Paus Franciscus liet in een interview een, voor Vaticaanse standaarden, opvallend progressief standpunt optekenen over homoseksualiteit. "Homoseksualiteit is geen misdaad," zegt het hoofd van de Katholieke Kerk. De Kerk moet volgens hem strijden tegen verboden op homoseksualiteit. Het blijft in zijn ogen overigens wel een "zonde". De Paus doet de uitspraken vlak voor een bezoek aan verschillende Afrikaanse landen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Hoewel Franciscus al vaker neigde naar enige emancipatie van homoseksuelen, zijn de huidige uitspraken bijzonder. De Paus zegt in het interview met persbureau AP namelijk dat hij vindt dat de Katholieke Kerk zich moet inzetten om de illegaliteit van homoseksualiteit aan te vechten. Hij hoopt dat bisschoppen die dit soort wetgevingen steunen een proces ondergaan waarin ze realiseren dat iedereen waardigheid verdient. "God heeft een plaats voor een ieder van ons." 

Geen enkele Paus heeft zich ooit publiekelijk uitgesproken voor de decriminalisatie van homoseksualiteit. Toch blijft homoseksualiteit in Franciscus' ogen een "zonde". De Katholieke Kerk steunt het homohuwelijk dan ook niet. 

Desalniettemin worden de woorden van de Paus positief onthaald door verschillende LGBT+-organisaties. "Zijn historische verklaring zou een boodschap moeten sturen naar wereldleiders en miljoenen katholieken over de hele wereld: LGBT+-personen verdienen het om te leven in een wereld zonder geweld en veroordeling, en met meer vriendelijkheid en begrip", aldus Sarah Kate Ellis, CEO van GLAAD, een LGBT+-organisatie uit de VS.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen