Irak verbiedt homoseksualiteit en transgender zijn met celstraf

Het Iraakse parlement heeft een wet aangenomen die homoseksuele relaties strafbaar stelt met een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar. Ook transgender zijn wordt strafbaar. Een voorstel om de doodstraf in te voeren haalde het niet.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens Irakese partijen is de wet bedoeld om "religieuze waarden" hoog te houden in het land en de bevolking te beschermen tegen "morele verdorvenheid". Volgens het wetsvoorstel heeft de "roep om homoseksualiteit" de wereld overgenomen, meldt persbureau Reuters.

De wet werd, ondanks scherpe kritiek van Westerse bondgenoten, voornamelijk gesteund door conservatieve moslimpartijen die de grootste coalitie in het Iraakse parlement vormen.

Met de wet zal homoseksualiteit met ten minste tien en een maximum van vijftien jaar worden bestraft. De wet schrijft ook een gevangenisstraf van ten minste zeven jaar voor iedereen die homoseksualiteit "promoot". 

De gewijzigde wet maakt tevens "biologische geslachtsverandering op basis van persoonlijke verlangens en neigingen" strafbaar en bestraft transgender personen en artsen die geslachtsbevestigende operaties uitvoeren met maximaal drie jaar gevangenisstraf.

Het wetsvoorstel omvatte aanvankelijk de doodstraf voor homoseksualiteit, maar werd gewijzigd na sterke tegenstand van de Verenigde Staten en Europese landen.

Toch kan ook de huidige wet op kritiek rekenen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de wet marginale groepen in Irak bedreigt en dat het tevens een inperking van de vrijheid van meningsuiting is. Ook de Europese Unie heeft haar zorgen over de wet uitgesproken. Volgens de EU gaat het verbod tegen de Iraakse grondwet in.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen