Vaticaan: ‘zondige’ homorelaties mogen niet worden gezegend

Priesters mogen relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet zegenen. Dat schrijft het Vaticaan. Volgens het hoogste kerkelijke instituut kan een ‘zonde’ niet worden gezegend. Paus Franciscus staat achter de verklaring.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Met dit standpunt wordt het verbod op het homohuwelijk opnieuw bevestigd. “Het is niet geoorloofd relaties of partnerschappen, zelfs geen stabiele, te zegenen als deze seksuele activiteit buiten het huwelijk inhouden,” schrijft de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer, de hoogste afdeling van het Vaticaan wat betreft de kerkelijke doctrine. Onder seks buiten het huwelijk valt ook seks tussen twee personen van hetzelfde geslacht, wat de Heilige Stoel nog steeds als ‘zondig’ beschrijft.

De Congregatie herhaalt het standpunt dat “er absoluut geen reden is om aan te nemen dat homoseksuele relaties gelijk zijn aan Gods plan voor huwelijk en familie”. In de verklaring wordt verder vermeld dat God “geen zonden zegent”.  Homoseksuelen moeten volgens de Heilige Stoel wel toegelaten worden tot de geloofsgemeenschap, maar moeten met “oprechte openheid” de kerkelijke leer ontvangen.

De verklaring, die goedgekeurd is door paus Franciscus, is een tegenslag voor katholieken die hoopten op een openstelling van het katholieke huwelijk voor homoseksuele koppels. Eind vorig jaar leek er licht aan de horizon te gloren toen Franciscus zich uitsprak vóór geregistreerd partnerschap. “Homoseksuelen hebben het recht om deel uit te maken van het gezin. Ze zijn kinderen van God en hebben recht op een gezin. Niemand mag er worden uitgegooid of er miserabel door worden gemaakt,” zei de paus toen.

Hoewel het Vaticaan ook nu benadrukt dat homoseksuelen niet gediscrimineerd mogen worden, lijkt een Katholiek homohuwelijk een stap te ver.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen