Duitse voetballers plannen gezamenlijke coming-out

In Duitsland wordt een collectieve coming-out in het profvoetbal voorbereid. Een nog onbekend aantal profvoetballers gaat volgens Duitse media op 17 mei uit de kast komen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het initiatief wordt georganiseerd door ex-voetballer Marcus Urban en is al sinds december regelmatig besproken in Duitse media. Urban was een van de eerste profvoetballers die na zijn carrière uit de kast kwam. Voor het project heeft Urban ook donaties gekregen van verschillende Duitse profclubs. 

De datum van 17 mei is niet zomaar uitgekozen. Op die dag is het namelijk de internationale dag tegen homofobie. Over het aantal voetballers dat uit de kast wil gaan komen is nog niets bekend. Eerder liet Urban al doorschemeren dat er ook spelers uit andere landen aan het initiatief mee zullen doen. Hij zegt overleg te hebben met verschillende homoseksuele voetballers in een besloten groeps-chat en spreekt van een "interessante dynamiek". Volgens hem zijn er zelfs homokoppels in de Duitse Bundesliga. Duitse media melden dat er ook een documentaire over de dag wordt voorbereid. 

Momenteel komt slechts een klein aantal profvoetballers er openlijk voor uit homoseksueel te zijn. Onder hen is de Australische Josh Cavallo, die recentelijk zijn vriend ten huwelijk vroeg. De Tsjechische Jakub Jankto kwam vorig jaar uit de kast. De bij het Britse Blackpool FC spelende Jake Daniels kwam in 2022 voor zijn homoseksuele geaardheid uit.

De geplande massa-coming-out is opvallend, aangezien homoseksualiteit en profvoetbal nog altijd een lastige combinatie blijkt te zijn. Zo weigeren voetballers op te staan tegen LGBT+-discriminatie vanwege "religieuze redenen". In de competities van verschillende landen vonden incidenten plaats. Zo werden in Toulouse drie spelers uit de selectie gezet vanwege het weigeren van een regenboogsymbool. Onder deze weigeraars was de Nederlandse speler Zakaria Aboukhlal. In de Nederlandse competitie gaat men milder om met weigeraars. Orkun Kökcü van Feyenoord en Redouan El Yaakoubi van Excelsior weigerden het dragen van de "One Love"-armband, maar mochten gewoon blijven meespelen. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen