Golf van protest: Duitsland licht op in regenboogkleuren

Inmiddels hebben we al talloze beelden van de echte EK-winnaar voorbij zien komen. Namelijk de jongeman die gisteravond het voetbalveld trotseerde met een regenboogvlag! Toch waren er genoeg indrukwekkende statements door heel Duitsland te vinden. Hoewel de UEFA het verbood om München haar stadion te verlichten in regenboogkleuren, waren er genoeg andere stadions in het land die dat wel deden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Bij aanvang van de wedstrijd werd het meteen duidelijk: de Duitsers laten Hongarije niet zomaar wegkomen met het discrimineren van de LGBT+-gemeenschap. Zo droeg keeper Manuel Neuer een regenboogarmband. Opvallender waren de talloze regenboogvlaggen waar de toeschouwers in het stadion mee wapperden (en op het veld zelf), iets wat bij voetbalwedstrijden normaalgesproken nooit voorkomt.

München - Stadhuis

De Allianz Arena mocht van de UEFA niet verlicht worden in regenboogkleuren, dus besloot de gemeente München andere gebouwen op te lichten en versieren. Toch bleef het niet alleen bij München. Het Olympisch stadion in Berlijn deed mee aan de actie, maar ook stadions in Keulen, Frankfurt, Augsburg en Wolfsburg.

Berlijn - Olympiastadion 

Augsburg- WWK Arena

Frankfurt - Deutsche Bank Park

Keulen - RheinEnergieStadion

Wolfsburg - Volkswagen-Arena

De golf van protest volgt op het besluit van de UEFA dat de Allianz Arena tijdens een wedstrijd niet opgelicht mag zijn in regenboogkleuren. De UEFA vindt dit een ‘politiek’ statement, aangezien het om een beslissing van het Hongaarse parlement gaat. Deze woordkeuze viel bij veel Duitse bestuurders niet in goede aarde. Zo tweette de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas: "Ja, voetbal gaat niet over politiek. Het gaat over mensen, over eerlijkheid, over tolerantie. Daarom geeft de UEFA hier het verkeerde signaal af."

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen