Boete voor Hongaarse boekenwinkel vanwege verkopen “Heartstopper” zonder verpakking

Een boekenwinkel in de Hongaarse hoofdstad Boedapest krijgt een boete omdat het populaire LGBT+-stripboek “Heartstopper” niet in plastic verpakt zat. Dat is in het land verplicht, omdat kinderen anders in de winkel in aanraking kunnen komen met homoseksualiteit. Volgens de regering-Orbán moeten kinderen daartegen beschermd worden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De boete is gebaseerd op een controversiële “homopropaganda”-wet uit 2021, die veel kritiek oogstte in de Europese Unie. Vanwege de propagandawet moeten boeken waarin homoseksualiteit voorkomt niet geopend kunnen worden in de winkel zelf, om zo “kinderen te beschermen”.

Boekenwinkel Lira Kiskereskedelmi Kft. verkocht Heartstopper van schrijfster Alice Oseman bij de kinderboeken. Het verhaal gaat over homoseksuele tieners die op elkaar verliefd worden. Het boek was dus niet in plastic verpakt, waardoor de boekenzaak nu zo’n 32.000 euro boete moet betalen.  

Het is niet de eerste keer dat een boekenwinkel wordt beboet op basis van de propagandawet. Zo kreeg een boekenwinkelketen een boete voor het niet verpakken van een boek waarin een personage twee homoseksuele ouders had.

Vanwege de propagandawet is de Europese Commissie een inbreukprocedure gestart tegen Hongarije, waardoor het land zich hierover bij de Europese rechter moet verantwoorden. Een groot aantal lidstaten, waaronder Nederland en België, ondersteunt deze rechtszaak.

De Hongaarse wet is onderdeel van een conservatieve cultuurstrijd om de zichtbaarheid en rechten van LGBT+-personen in te perken. Dit wordt door politici en opiniemakers gedaan door de LGBT+-gemeenschap ervan te beschuldigen kinderen te indoctrineren. Kinderen zouden aan het twijfelen gebracht worden over geaardheid en genderidentiteit. Wat de negatieve implicaties van deze redenering zijn en waarom OUTtv hier toch over bericht lees je hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen