Wilders wint verkiezingen. Welke LGBT+-opvattingen heeft hij?

Geert Wilders is met 37 zetels de grootste partij in de nieuwe Tweede Kamer. De PVV-leider is kritisch over onderdelen van LGBT+-emancipatie. Voorlichting over LGBT+-onderwerpen is onderdeel van de “woke-dictatuur” en eerder vergeleek hij transgender jongeren met kamelen en dromedarissen. Ook stemde de PVV tegen het toevoegen van seksuele geaardheid aan artikel 1 van de grondwet.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De jaarlijkse Algemene Politieke Beschouwingen waren voor Wilders als grootste oppositiepartij altijd het moment om zijn standpunten het best kenbaar te maken. In de afgelopen jaren kwamen we daarom ook tijdens die debatten het meest te weten over de LGBT+-standpunten van Wilders. In 2022 verzette de PVV-leider zich tegen de nieuwe transgenderwet, waarin transgender personen het recht op zelfbeschikking krijgen. “Stel je voor,” zei Wilders toen “op het gemeentekantoor hier in Den Haag komt iemand langs. ‘Hallo ik ben Mark, maar ik wil me graag inschrijven als een meisje. Ik voel me en ik gedraag me al heel lang als een meisje. Ik wil graag een meisje zijn. Noem me maar Sigrid en schrijf me in het register.’ Welke gek verzint zoiets?”

Daarnaast hekelde Wilders dat “leerlingen met een penis” op scholen zittend moeten plassen en dat op een school in Nijmegen iedereen in een jurkje naar school mag gaan. “We moeten stoppen met die idiotie en die genderterreur,” vindt Wilders.

Toen D66’er Jan Paternotte Wilders verweet mensen te beledigen antwoorde hij: “Als mensen transseksueel zijn krijgen ze van de PVV alle respect. We hebben daar geen enkele moeite mee. Integendeel: dat hoort erbij.” Volgens Wilders is wel het “totale zotheid” dat een trans jongere diens geslacht kan wijzigen zonder een verklaring van de dokter of een psychiater. Dat heeft volgens de PVV-voorman “niets te maken met die échte transseksueel die met goeie overwegingen, medische adviezen en wellicht ook operaties” een beslissing heeft gemaakt. “Wat is het? Morgen ben je een kameel? Overmorgen een dromedaris?”

In 2021 hekelde Wilders LGBT+-voorlichting op scholen: "Het woord genderneutraliteit kunnen we niet meer aanhoren," zei Wilders tijdens de APB van dat jaar. "Terwijl een kwart van de 15-jarige scholieren niet goed kan lezen en schrijven leren ze op de basisschool over de zogeheten 'genderkoek' (een lesmethode over genderidentiteit, red.)". Wilders drong erop aan om kinderen "met rust te laten". Toch stemde de PVV in 2017 vóór het verplichten van LGBT+-voorlichting op het MBO, terwijl VVD en CDA tegen stemden.

 

Verkiezingsprogramma

Wie naar het verkiezingsprogramma van Wilders kijkt ziet weinig over LGBT+-rechten. Wel komt zijn kritiek op voorlichting op scholen voorbij. Zo vindt de PVV dat er een “toename van politieke indoctrinatie” op scholen is. “Schoolkinderen worden geïndoctrineerd met klimaatactivisme, genderwaanzin en met een gevoel van schaamte over de geschiedenis van ons land. Wij willen onderwijs dat vrij is van politiek activisme.” Ook zouden gemeenten van Wilders niet meer mee mogen werken aan “gendermaatregelen” en “diversiteitsgeneuzel”.

Tegelijkertijd vindt de PVV dat er “geen plaats” is voor onderwijs dat “haaks staat op de belangrijkste uitgangspunten waarop onze samenleving is gebaseerd: vrijheid, gelijkwaardigheid van man en vrouw, heteroseksueel of LHBTI, gelovig of geloofsverlater. Dat betekent dat wij islamitisch onderwijs geen plek in ons bestel geven en daarom verbieden.”

Dit past in een redenatie die Wilders vaker gebruikt. De Islam is volgens de politicus een gevaar voor homoseksuele personen. “De vrijheid die homo’s zouden moeten hebben – om elkaar te kussen, te trouwen, om kinderen te krijgen – is precies waar de islam tegen vecht,” zei Wilders in 2017 tegen BuzzFeed. In datzelfde jaar hield Wilders een toespraak bij een campagnebijeenkomst van ‘Gays for Trump’ waarin hij soortgelijke standpunten ten gehore bracht.

In de afgelopen termijn van de Tweede Kamer stemde Wilders tegen het toevoegen van seksuele geaardheid aan artikel 1 van de Grondwet. Ook stemde de PVV bijvoorbeeld tegen een motie voor specifieke LGBT+-opvangplaatsen in asielzoekerscentra.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen