Pride in Tbilisi aangevallen door tegendemonstranten

Bezoekers van een Pride-evenement in de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn door deelnemers van een “anti-sodomiemars” aangevallen. Regenboogvlaggen zijn door hen in de fik gestoken. De organisatie legt de schuld bij de politie, die de tegendemonstratie zou hebben gefaciliteerd.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Pride in Georgië is jaarlijks het strijdtoneel van de lokale LGBT+-gemeenschap tegen conservatieve actievoerders die geweld niet schuwen. In 2021 vielen er gewonden.

Gewonden vielen er dit jaar niet, maar aanwezigen spreken van een bedreigende situatie. Het Pride-evenement werd direct afgelast.

Internationaal wordt er verontwaardigd gereageerd op de aanval. De Nederlandse ambassadeur Maaike van Kooldam is “diep teleurgesteld” en roept op om de aanvallers op te sporen en voor het gerecht te brengen. De Deense ambassadeur Anne Toft Sørensen benadrukt dat de EU een gemeenschap is van landen die “de fundamentele rechten van haar burgers respecteren". Het geweld rond Tbilisi Pride valt daar niet onder, vindt Sørensen. Ook de VS noemt de aanval “ondemocratisch” en hoopt op vervolging.

De organisatie van Tbilisi Pride wijst met haar vinger naar de overheid. “Ik ben er zeker van dat dit een geplande actie was, gecoördineerd tussen radicale groepen en de overheid. We denken dat dit gepland was om het EU-kandidaatschap van Georgië  te saboteren,” zegt organisator Mariam Kvaratskhelia tegen persbureau Reuters. Dat ze juist naar de autoriteiten wijst komt vanwege de huidige positie van de Georgische regering. Hoewel het land zich officieel bij de EU wil aansluiten, kiest het kabinet van premier Irakli Garibasjvili juist voor een autocratischer beleid. De orthodoxe kerk in het land pleit voor een kopie van de Russische homopropagandawet.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen