Oppositie Maleisië pleit voor kopie van Russische anti-LGBT+-wet

Opnieuw valt de Russische "homopropagandawet" in een ander land in vruchtbare aarde. De grootste oppositiepartij in Maleisië roept de regering op om een kopie van die wet in te voeren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens parlementariër Wan Ahmad Fayhsal moet Maleisië een voorbeeld nemen aan Rusland als het gaat om het “beschermen van kinderen”. Hij pleit dan ook voor een wet die het “propageren van onnatuurlijke seks, pedofilie en de LGBT-gemeenschap” verbiedt. De wet zou moeten gelden voor onder andere sociale en reguliere media, maar ook voor “culturele producten”.

Daarmee neemt de parlementariër dus een voorbeeld aan Rusland, wat al sinds 2013 een wet kent die gericht is op het beschermen van “traditionele familiewaarden”. In de praktijk komt dit erop neer dat LGBT+’ers de mond worden gesnoerd, waardoor de maatschappelijke zichtbaarheid bemoeilijkt wordt. Met een soortgelijke wet hoopt de Maleisische parlementariër dat de “familietradities en religie” van Maleisië “behouden” blijven.  

Wan Ahmad Fayshal prijst dan ook de recentelijke inbeslagname van een voorraad horlogebandjes met de Pridevlag erop door de autoriteiten. De bandjes van het Zwiterse horlogebedrijf Swatch zouden door de politie zijn meegenomen vanwege de LGBT+-symboliek. De parlementariër hoopt nu dat de Maleisische overheid doorzet met haar anti-LGBT+-beleid.

De situatie voor LGBT+’ers in Maleisië is slecht. Maleisië kent twee juridische systemen, het civiel recht en het shariarecht. In beide systemen is homoseksualiteit illegaal. In de afgelopen jaren zijn homoseksuele mannen en vrouwen bestraft met stokslagen. Ook maakte de overheid een app waarmee homoseksualiteit “genezen” zou kunnen worden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen