Stokslagen voor minstens vier homoseksuele mannen in Maleisië

Vier homoseksuele mannen hebben stokslagen gehad vanwege “seksueel contact dat tegen de orde van de natuur ingaat”. Ook krijgen ze een gevangenisstraf van een half jaar en een boete. Nog zeven andere verdachten staan terecht. Alle mannen waren aanwezig op hetzelfde privéfeestje.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Mensenrechtenactivisten reageren geschokt. “Deze wrede straffen tegen LHBT+-personen zijn de échte misdaden die hier begaan zijn”, zegt Shamini Darshni Kaliemuthu, voorzitter van Amnesty International Maleisië. De organisatie noemt het een “vreselijke waarschuwing” voor LHBT+’ers in het land.

De mannen werden opgepakt nadat de politie via een chatapp achter de plannen voor het discrete feestje was gekomen. Meer dan vijftig agenten zouden het feestje zijn binnengevallen. De elf opgepakte mannen worden berecht door de shariarechtbank in het land. Vier van hen hebben al stokslagen gehad.

Amnesty International roept op om de overige mannen vrij te laten, “voor ook zij deze onrechtvaardige behandeling krijgen.” Darshni Kaliemuthu voegt daaraan toe: “Maleisië zou ervoor moeten zorgen dat LHBT+’ers vrij zijn van discriminatie, in plaats van het oppakken en slaan van onschuldige mensen.”

Maleisië kent twee juridische systemen, het civiel recht en het shariarecht. In beide systemen is homoseksualiteit illegaal. Vorig jaar werden er nog stokslagen uitgedeeld aan twee vrouwen die seksueel contact met elkaar zouden hebben gehad. Gezien de omstandigheden is het geen verrassing dat het homohuwelijk nog steeds illegaal is in Maleisië. In juni zei de premier nog het homohuwelijk “niet te begrijpen”.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen