Rusland verdubbelt boete voor ‘homopropaganda’ in strengste wet tot nu toe

Een nieuwe versie van de Russische “homopropagandawet” zal overtredingen een stuk zwaarder straffen. De hoogte van de boete zal worden verdubbeld naar twee miljoen roebel (zo’n 32.700 euro) en online kan het zelfs oplopen tot vijf miljoen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In 2013 introduceerde Rusland de wet, die het verbiedt om homoseksuele relaties te “promoten” aan kinderen. De wet inspireerde verschillende Europese partijen en regeringsleiders, waaronder de Hongaarse premier Viktor Orbán.

De Doema, het Russische parlement, is nu van plan die beruchte wet aan te scherpen. De uitbreiding van de doelgroep van ‘kinderen’ naar ‘alle personen’ werd eerder al aangekondigd, maar nu is bekend geworden dat dus ook de boetes omhoog gaan, meldt Reuters. De invloedrijke politicus Aleksandr Chinsjtejn zegt: "momenteel geldt de aansprakelijkheid alleen voor LGBT+-propaganda onder kinderen. Mijn collega's in de commissie en ik willen dit uitbreiden tot alle propaganda van niet-traditionele seksuele relaties, ongeacht de leeftijd.”

De autoriteiten hebben de wet eerder gebruikt om Pride-evenementen te stoppen en homorechtenactivisten vast te houden. De laatste voorstellen, indien aangenomen, zouden de reikwijdte van deze wet aanzienlijk vergroten.

Nu Rusland na de inval in Oekraïne geen lid meer is van de Raad van Europa, de organisatie die toeziet op de mensenrechten, wordt er vanuit het parlement opgeroepen tot het strenger verdedigen van "Russische waarden". Parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin liet eerder al weten dat de eisen om het homohuwelijk in Rusland te legaliseren "verleden tijd zijn".

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen