Ook in Kenia voorstel voor ongekend strenge anti-LGBT+-wet

Een nieuwe voorgestelde wet in Kenia moet ervoor zorgen dat jezelf identificeren als LGBT+ strafbaar wordt met 10 jaar cel. Op het overdragen van hiv door een homoseksueel persoon komt zelf de doodstraf te staan. Bovendien worden Kenianen verplicht om vermoedens van homoseksualiteit bij anderen te melden bij de politie.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De wet is ingediend door de oppositie, maar ook parlementariërs van de regeringsgezinde partijen lijken wel oor te hebben naar de zogeheten “Familiebeschermingswet”, die erg lijkt op een wet die in buurland Oeganda is ingevoerd.

Volgens de wet zullen personen die zich identificeren als LGBT+ een celstraf van minstens 10 jaar krijgen. Dit geldt ook voor het hebben van seks met personen van hetzelfde geslacht, wat overigens al strafbaar is in Kenia. Voor homoseksuelen die hiv overdragen aan hun bedpartner geldt zelfs de doodstraf. Ook het “promoten” van homoseksualiteit, door bijvoorbeeld mensenrechtenorganisaties en pride-evenementen, wordt bestraft met tien jaar cel. Tevens wordt het financieel ondersteunen van de LGBT+-gemeenschap strafbaar. Individuen die vermoeden dat een ander persoon seks heeft met mensen van hetzelfde geslacht zijn verplicht om dit te melden aan de politie. Daarbij wordt transgenderzorg geheel verboden.

Opvallend genoeg kent de wet ook passages over seks met dieren en pedofilie, waardoor homoseksualiteit in feite hieraan gelijk wordt gesteld.

De wet moet nog in stemming gebracht worden, maar LGBT+-organisaties vrezen brede steun in het parlement. In de Verenigde Staten is president Joe Biden opgeroepen om een handelsovereenkomst te bevriezen totdat de president van Kenia belooft de wet te zullen vetoën, mocht deze worden aangenomen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen