‘’Nee, er bestaan geen “LGBT+-vrije zones”, zegt Poolse ambassade

De Poolse ambassade in de VS ontkent dat er in Polen “LGBT+-vrije zones” bestaan. Dat doet de ambassade in een tweet als reactie op een statement van presidentskandidaat Joe Biden
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Democratische kandidaat uitte in een tweet indirect kritiek op Polen. Hij bedrukte het belang van wereldwijde LGBT+-rechten en schreef: “LGBT+-rechten zijn mensenrechten en “LGBT+-vrije zones” horen niet in de Europese Unie of waar dan ook ter wereld thuis”. Daarbij refereert hij aan de verschillende Poolse regio’s die dit soort verklaringen hebben aangenomen.

Maar volgens de Poolse ambassade bestaan die “LGBT+-vrije zones” helemaal niet. In een reactie op de tweet van Biden schrijft de ambassade dat zijn opmerking gebaseerd is op “onjuiste media-informatie”. De Poolse vertegenwoordigers ontkennen het bestaan van de zones en voegen daaraan toe dat de Poolse overheid zich inzet voor de rechtsstaat. “Discriminatie heeft geen plaats in onze samenleving,” benadrukt de ambassade in haar tweet.

Het ontkennen van het bestaan van “LGBT+-vrije zones” staat haaks op de situatie in met name het zuidoosten van Polen. Daar hebben regio’s en gemeenten zich wel degelijk uitgeroepen tot een gebied waar de “LGBT+-ideologie” niet thuis hoort.

Zo zorgde een verklaring van de Poolse plaats Pulawy ervoor dat de gemeente Nieuwegein de vriendschapsband opzegde. Ook sprak het Europees Parlement zich vorig jaar al uit tegen de Poolse regio’s die zich “LGBT+-vrij” verklaarden. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, deed dit vorige week in haar jaarlijkse toespraak.

Klik hier voor een interactieve kaart waarin alle regio’s die zich tegen de LGBT+-gemeenschap hebben uitgesproken te zien zijn.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen