Meerderheid Europees Parlement veroordeelt LHBT-vrije zones in Polen

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen die gemeenten en regio’s in Polen met een ‘LHBT-vrije zone’ expliciet veroordeelt. Een ruime meerderheid van 463 stemden voor de resolutie, 107 stemden tegen. De meeste Nederlandse Europarlementariërs steunden het voorstel. SGP-parlementariër Bert-Jan Ruissen stemde als enige Nederlander tegen. Forum voor Democratie onthield zich van stemming.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Vorige maand debatteerde het Europees Parlement over de motie. OUTtv schreef daar het volgende verslag over.

Hoewel het debat in het Europees Parlement zou gaan over de gehele EU, lag Polen het meest onder vuur. D66-Europlarlementariër Sofie in ‘t Veld trok fel van leer: “Het is een schending van mensenrechten en heeft geen plaats in de Europese Unie,” refererend aan de ‘LHBT-vrije zones’. “Als je een heel deel van een bevolking wil uitwissen, dan is daar een woord voor. Ik ga dat woord niet benoemen, maar het is niet enkel discriminatie.”

De Duitse Europarlementariër Terry Reintke (Groenen) hield een kaartje omhoog waarop te zien welke delen van Polen zich als ‘LHBT-vrij’ hadden uitgeroepen. “Stel je eens voor dat je opgroeit in één van deze gebieden als jonge homo, lesbienne of trans persoon. Je hebt vragen die je liever niet aan je ouders stelt, maar op school mogen je leraren hier niet over praten. En dan zegt je gemeenteraad unaniem dat je tegen de wetten van de natuur ingaat. Hoe zou je je dan voelen? Alleen. Verlaten. Bang.” Volgens GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak doet de EU te weinig wanneer deze toelaat dat politici ervoor zorgen dat kinderen zich niet welkom voelen in hun eigen gemeenschap.

De openlijk lesbische Maria Walsh (EPP) benadrukte dat iedereen het recht heeft om met respect behandeld te worden. “Ik ben een LHBTI-persoon, ik ben Katholiek, ik ben Iers, ik ben Europeaan en niemand heeft het recht om mij te vertellen hoe ik moet leven en waar.”

"Polen is één van de meest tolerante landen van Europa"

Poolse Europarlementariërs gingen tijdens het debat in de verdediging. Volgens Beata Kempa (ECR) werden christenen gediscrimineerd door deelnemers aan Pride-optochten. “Christelijke symbolen werden aangevallen,” beweerde ze, refererend aan de afbeelding van de maagd Maria met een regenboog-aureool die gebruikt werden tijdens een Pride-optocht in Polen. Volgens Patryk Jaki (ECR) is Polen “een van de meest tolerante landen in Europa”, maar dat het land wel het recht heeft om de christelijke waarden te verdedigen.

De laatste spreker was de Vlaamse trans parlementariër Petra de Stutter. Ze werd naar eigen zegge “bedroefd” van het debat en wat andere parlementariërs beweerden. “In mijn jeugd werd mij gezegd dat ik niet anders moest zijn. Dat meisjes meisjes moesten zijn, en jongens jongens. Dat jongens verliefd moeten worden op meisjes en vice versa. Dat werd gedicteerd door religieuze opvattingen. Ik had niet verwacht om er nu weer mee geconfronteerd te worden. Die agenda is nu gekaapt door nationalisten en populisten die het willen gebruiken voor autocratische regimes. Vanuit ons geloof in mensenrechten moeten we hier elke dag weer tegen strijden.”

Volgens scheidend Eurocommissaris Cecilia Malmström veroordeelt de Europese Commissie de ontwikkelingen in Polen. “We blijven de situatie in de gaten houden. Discriminatie of geweld op basis van seksuele geaardheid, genderidentiteit of geslachtskenmerken gaat tegen de grondwaarden van de Europese Unie in.”  

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen