Mexicaanse president door het stof vanwege beledigen transgender parlementariër: "man verkleed als vrouw"

De Mexicaanse president Andrés Manuel Lopéz Obrador heeft zijn excuses aangeboden voor het misgenderen van een transgender parlementariër. Hij noemde haar een "man verkleed als vrouw".
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Lopéz Obrador ontmoette trans parlementariër Salma Luévano in het weekend op een evenement, waar hij haar begroette met een kus op de wang. Toen hij later een vraag van een journalist kreeg waarom hij haar een kus op de wang gaf antwoordde Lopéz Obrador dat hij "ook mannen een kus geeft" en verwees naar Luévano als "een man verkleed als vrouw". 

Dat kwam de president op veel kritiek te staan. LGBT+-organisaties schaarden zich achter Luévano en eisten excuses. Die excuses kwamen vlot. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan een collega die zich identificeert als vrouw," zei de president op een dagelijkse persconferentie. 

Luévano accepteert de verontschuldiging van haar partijgenoot. “Deze verklaring is heel belangrijk, omdat het een strijd zichtbaar maakt die ons tientallen jaren heeft gekost. Ik ben een vrouw en dat staat niet ter discussie," schrijft ze op Twitter/X.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen