“Meer dan een kwart van Gen Z Amerikanen noemt zichzelf LGBT+”

Volgens nieuw onderzoek identificeert meer dan een kwart van Amerikaanse Gen Z’ers zichzelf als LGBT+. Daarmee is Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2010, de meest ‘roze’ generatie van allemaal. Meer Amerikaanse Gen Z’ers identificeren zichzelf nu als LGBT+ dan als ‘Republikeins’.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Van de door het Amerikaanse Public Religion Research Institute (PRRI) ondervraagde volwassenen identificeert 10 procent van de Amerikanen zich als homoseksueel, biseksueel of ‘anders’. Onder Gen Z-volwassenen ligt dat percentage hoger. 28 procent van hen identificeert zichzelf als LGBT+. 15 procent van de Gen Z-volwassenen noemt zichzelf biseksueel, vijf procent noemt zich homoseksueel en acht procent heeft ‘iets anders’ aangekruist. Van de ‘Boomers’, geboren tussen 1946 en 1964, noemt slechts vier procent zich LGBT+. Voor Generatie X (1965-1979) is dit zeven procent en van de Millennials (1980-1995) noemt 16 procent zich LGBT+.

De resultaten van het PRRI komen grotendeels overeen met andere onderzoeken naar de seksuele en genderidentiteit van verschillende generaties. Onderzoeksbureau Gallup schatte het aantal Gen Z’ers dat zich LGBT+’er noemt op in 2021 op twintig procent, maar constateerde al een groei van dit percentage onder Gen Z’ers, als onderdeel van het volwassen worden van deze generatie.

Politieke gevolgen

Dat dit in de toekomst politieke gevolgen zal hebben staat volgens LGBT+-organisatie Human Rights Campaign (HRC) vast. Meer Gen Z’ers identificeren zich nu als LGBT+ dan als Republikeins. HRC-president Kelley Robinson zegt in een verklaring: “Of het nu in het stemhokje, bij demonstraties of online is, LGBT+-zichtbaarheid doet ertoe. Gen Z is een kracht die voor verandering zal zorgen. Duizenden LGBT+-jongeren worden dag op dag 18 jaar – wetgevers moeten daarom begrijpen dat er tijdens de verkiezingen in November repercussies zullen volgen voor hun anti-LGBT+-aanvallen.”

In conservatieve staten staan LGBT+-rechten namelijk onder druk. Republikeinse politici nemen weten aan waarmee transgender personen het recht op zorg wordt ontzegd, boeken over LGBT+-onderwerpen uit bibliotheken worden gehaald en dragqueenshows 18+ worden gemaakt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen