Maleisische staat ontwikkelt ‘afkickkliniek’ voor homoseksuele personen

Een Maleisische deelstaat is bezig om een ‘afkickkliniek’ op te zetten waar homoseksuele personen van hun ‘verslaving’ kunnen ‘genezen’. Maleisische LGBT+-activisten beschuldigen de deelstaat van martelpraktijken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De kliniek is een initiatief van de autoriteiten in de deelstaat Johor. In het deelstaatparlement kondigde de voorzitter van het comité voor islamitisch-religieuze zaken aan dat er voor het project bijna 80.000 euro wordt uitgetrokken. Het doel is om homoseksuelen weer “op het juiste pad te zetten” en hun “geloof te zuiveren”. Ook zal het centrum plek hebben voor personen die niet de officiële staatsreligie aanhangen.

Volgens de voorzitter van het islamitisch comité zal het centrum “de eerste in het land” zijn en is het de bedoeling dat deze in juli volgend jaar opengaat.

LGBT+-organisatie Justice for Sisters (JfS) reageert woest op de plannen van de deelstaat en noemt de afkickklinieken “ongrondwettig”. Deze zouden namelijk ingaan tegen het recht op persoonlijke vrijheid en waardigheid. Ook zou het meerdere mensenrechtenverdragen schenden. “Iemand vasthouden om diens seksuele geaardheid, genderidentiteit of genderexpressie te veranderen is onmiskenbaar een vorm van marteling”, zegt Thilaga Sulathireh, medeoprichter van JfS. 

De situatie voor LGBT+’ers in Maleisië is slecht. Maleisië kent twee juridische systemen, het civiel recht en het shariarecht. In beide systemen is homoseksualiteit illegaal. In de afgelopen jaren zijn homoseksuele mannen en vrouwen bestraft met stokslagen. Ook maakte de overheid een app waarmee homoseksualiteit “genezen” zou kunnen worden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen