HRW: Qatar pakt willekeurig LGBT+’ers op, ook sprake van seksuele mishandeling

De Qatarese autoriteiten pakken willekeurig LGBT+-personen op, meldt Human Rights Watch op basis van interviews met slachtoffers. Ook personen met andere nationaliteiten zouden worden vastgezet. Dit staat haaks op de belofte van de overheid dat LGBT+-personen welkom zouden zijn bij het aanstaande WK mannenvoetbal.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

[Let op, gevoelige inhoud: seksueel geweld, conversietherapie]

 

Volgens HRW vonden de willekeurige detenties en mishandelingen afgelopen september nog steeds plaats. Onder de mishandelingen zouden ook minstens vijf gevallen van seksueel geweld zijn. LGBT+-personen worden door de autoriteiten op straat aangehouden puur en alleen gebaseerd op expressie en uiterlijk. De telefoons van de die personen worden doorzocht, waarna ze opgepakt worden. De arrestaties worden niet vastgelegd, waardoor er weinig bewijs is van het overheidshandelen.

Zo vertelt een transgender vrouw aan HRW dat ze op straat werd aangehouden voor het “imiteren van een vrouw”. Het gaat volgens haar niet enkel om Qatarese personen. Eenmaal in het detentiecentrum kwam ze in contact met onder andere Marokkaanse, Filipijnse en Nepalese homoseksuele mannen en vrouwen. In het detentiecentrum werd de trans vrouw seksueel mishandeld door bewakers. Ook moest ze naar een psycholoog toe die haar “weer man zou maken”.

Ook online zijn LGBT+’ers niet veilig. Zo sprak HRW met een homoseksuele man die opgepakt werd vanwege zijn surfgedrag. 

Strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Qatar. Personen die schuldig worden bevonden kunnen tot zeven jaar cel krijgen. Toch werd volgens HRW tegen geen een van de geïnterviewden een rechtszaak aangespannen. Zo blijft de repressie van de Qatarese overheid onder de radar.

“Terwijl Qatar zich voorbereid op het WK mannenvoetbal, zetten de autoriteiten LGBT+-personen vast en mishandelen hen. Schijnbaar zijn ze er van overtuigd dat dit onder de radar blijft en niet wordt gecontroleerd,” zegt Rasha Younes, mensenrechtenonderzoeker bij HRW. “De autoriteiten moeten het geweld tegen LGBT+’ers stoppen. De wereld kijkt toe.”

Qatar ontkent de beschuldigingen. Die zijn volgens een woordvoerder “onjuist”, meldt persbureau Reuters. “Qatar heeft geen conversiecentra,” zegt de woordvoerder.

Rondom het WK mannenvoetbal probeert Qatar het imago rondom LGBT+-rechten op te poetsen. Tijdens het toernooi is iedereen welkom om van het voetbal te genieten, hebben woordvoerders van de regering al eerder laten weten. Qatar zou namelijk “een van de veiligste landen ter wereld” zijn.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen