Het mag er niet, maar LHBT’ers wel “welkom” bij WK Qatar

Hoewel homoseksualiteit nog steeds illegaal is in Qatar, heeft een WK-official alle LHBT’ers welkom geheten in zijn land, mits ze de lokale gebruiken respecteren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aan alle LHBT’ers die naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2022 willen afreizen, heeft WK-official Nasser al-Khater duidelijk gemaakt dat ze zonder zorgen naar zijn land kunnen afreizen. “Ik wil duidelijk zijn naar iedereen van elk geslacht, seksuele oriëntatie en religie, dat Qatar een van de veiligste landen ter wereld is. Zij zullen hier welkom zijn”, vertelde al-Khater op een persconferentie, schrijft persbureau AFP.

Maar, dat is geen vrijbrief om je te gedragen zoals je het liefst zou willen. “Op uitingen van affectie wordt neergekeken, het is geen onderdeel van onze cultuur. Maar dat geldt voor iedereen”,  aldus al-Khater. Hij benadrukte dat de gebruiken van het land door iedereen gerespecteerd moeten worden.

Toch wil de WK-organisatie van het golfstaatje zorgen dat iedereen rond het toernooi veilig kan rondlopen. Hij verwacht meer dan een miljoen bezoekers in het land tijdens het WK. “Onze mensen worden getraind om dingen die in onze cultuur anders zijn in dat daglicht te zien.”

LHBT-rechten zijn een gevoelig onderwerp in Qatar. Homoseksualiteit is illegaal in het land, over de transgender gemeenschap wordt nauwelijks gesproken. In 2010 zei toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter nog dat homoseksuelen “maar geen seks moeten hebben” als ze naar het WK in het land gaan. Dit kwam hem toen op kritiek van vele LHBT-rechtenorganisaties kwam te staan

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen