Honderden aanwezigen bij begrafenis vermoorde Keniaanse LGBT+-activist

Honderden Kenianen hebben afscheid genomen van de vermoorde LGBT+-activist Edwin Chiloba. Zijn moord zorgde voor een schokgolf in Kenia, aangezien hij in een metalen kist langs de snelweg werd gevonden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Chiloba was naast activist mode-ontwerper en kleedde zich zoals hij dat wilde. Hij trok zich weinig aan van genderstereotypen, in een land waar de wet homoseksualiteit verbiedt.

Honderden mensen kwamen naar de begrafenis toe om vaarwel te zeggen. "Niemand mag door de daden van iemand anders sterven, ongeacht wat ze hebben gedaan, dat is niet het soort straf dat iemand verdient", zegt studiegenoot Sharon Otieno tegen de BBC.

De dood van Chiloba wordt nog door veel vraagtekens omgeven. De Keniaanse politie heeft nog niet bevestigd of het om een haatmisdrijf gaat. Wel is bevestigd dat de activist gesmoord is, wat zijn doodsoorzaak is. Er zijn sokken in de mond van Chiloba gevonden.

Een van de verdachten is de partner van Chiloba, de fotograaf Jacktone Odhiambo. Toch linken LGBT+-organisaties de moord aan het vijandige anti-LGBT+-sentiment in het land. Bovendien komen er vaker LGBT+-activisten om het leven.

Chiloba kreeg in zijn leven te maken met homofoob geweld. Vorig jaar juli werd hij door onbekenden aangevallen. In een interview aan Bold Network Africa schetste Chiloba hoe het is om queer te zijn in zijn land: "Het blokkeert veel van mijn ambitie vanwege de angst om ontmaskerd te worden. Dit kan een uitdaging zijn, maar elke uitdaging kan worden overwonnen. Ik ben er vast van overtuigd dat ik, met de juiste expressie door middel van mijn kunst, de manier waarop mensen denken kan veranderen. Ze zullen dan verder kijken dan mijn seksualiteit".

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen