Erdogan op partijcongres: “Wij erkennen LGBT+ niet”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan erkent LGBT+-personen niet. Dat heeft hij gezegd in een toespraak op een partijcongres. De Turkse leider hekelt “geniepige aanvallen die erop gericht zijn om het instituut van de familie te vernietigen”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De uitspraken van de Turkse president passen in een trend van steeds hardere anti-LGBT+-retoriek door hemzelf en zijn regering. “Wij erkennen LGBT+ niet,” aldus Erdoğan. “Iedereen die LGBT+ erkent, kan vertrekken en met hen gaan marsen.”

Hij vervolgde: “Wij zijn onderdeel van een structuur die het instituut van het gezin solide houdt, die de positie van het gezin sterk omarmt. We zullen de wortels droogleggen van de geniepige aanvallen die erop gericht zijn om het instituut van de familie te vernietigen.” Erdoğan noemt dit “perverse politiek”.

De situatie voor LGBT+-personen in Turkije verslechtert. Hoewel homoseksualiteit legaal is in Turkije worden pride-optochten in het land bemoeilijkt en verboden. Ook begint president Erdoğan de LGBT+-gemeenschap steeds meer als een zondebok te gebruiken. Zo beloofde hij dat de LGBT+-gemeenschap niet in Turkije zou “ontstaan” en beschreef hij hen als “vandalen”.

De Europese LGBT+-organisatie ILGA zegt zich steeds meer zorgen te maken over de Turkse situatie. “LGBT+-activisten in Turkije worden geconfronteerd met mogelijke gevolgen [van hun activisme], ook in hun persoonlijke leven. Maar in plaats van zich te laten ontmoedigen door de vijandigheid van Erdoğan tijdens de verkiezingen en de afgelopen negen jaar als president, hebben LGBT+-activisten in Turkije in de lente en zomer een recordaantal Pride-evenementen georganiseerd.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen