Het parlement staat op het punt om een wet aan te nemen die uitvoering moet geven aan een uitspraak van het Hooggerechtshof. Dat hof beschouwt het verbod op homoseksualiteit als ongrondwettig.
De Evangelical Fellowship of Botswana (EFB), een koepelorganisatie voor verschillende kerkelijke stromingen, riep haar achterban op om de straat op te gaan. Dit weekend trok een menigte gelovigen door hoofdstad Gaborone. "We haten ze (homoseksuelen, red.) niet", zegt EFB-voorzitter Pulafela Siele tegen AfricaNews, "maar in onze optiek zal deze wet ons land geen goeds doen". Tegen Voice of Africa is Pulafela stelliger: "Dit zet de sluizen open voor immoraliteit. Ze zullen kinderen dit soort dingen op scholen gaan leren."
Onder de LGBT+-gemeenschap bestaat angst voor de rol van de kerken. Thato Moruti, directeur van LEGABIBO, heeft het gevoel dat religieuzen het parlement en de rechtspraak "proberen te manipuleren". Tegen de lokale krant GuardianSun zegt hij dat de Kerk haar rol in de samenleving is vergeten, namelijk het "prediken van liefde en acceptatie." De kerk, aldus Moruti, zou het "christelijk fundamentalisme dat haat en pesten veroorzaakt" niet moeten opdringen.
In Afrika staat de positie van LGBT+'ers steeds verder onder druk. In Oeganda is recentelijk een van 's werelds strengste anti-LGBT+-wetten aangenomen. In Malawi vonden deze maand grote anti-LGBT+-demonstraties plaats. Religieuze organisaties, gesubsidieerd met geld gedoneerd door westerse kerken, spelen vaak een rol in deze campagnes.