“Wie hem aanpakt krijgt 100 euro”: Belgische jongerenbende jaagt op LGBT+-jongeren

De jongerenbende ‘Criminal Justice’ jaagt in België op LGBT+-jongeren, dat meldt Het Laatste Nieuws. Ze slaan jonge holebi’s in elkaar, filmen dit en delen de beelden in een chatgroep op berichtendienst Telegram met meer dan 600 leden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Een schokkend filmpje uit Leuven ging al een aantal dagen rond op het internet. In de video is te zien hoe een jongen achternagezeten wordt, tegen de grond wordt gewerkt en dan in elkaar wordt geslagen. Het slachtoffer krijgt ook nog een trap tegen het achterhoofd en moet onder bedreiging zijn excuses aanbieden ‘omdat hij homo is’, zo meldt De Standaard.

Deze video bleek nog maar het topje van de ijsberg: Het Laatste Nieuws kwam erachter dat de beelden rondgingen binnen een chatgroep op Telegram, genaamd ‘Criminal Justice’. Deze naam was ook al te zien in de video uit Leuven. De chatgroep, die inmiddels offline is gehaald volgens De Standaard, bevatte meer dan 600 leden. Het zou voornamelijk om minderjarigen gaan en velen lijken Tsjetsjeense roots te hebben. In 2017 werd bekend dat in de Russische autonome republiek Tsjetsjenië mensen op grote schaal worden vervolgd, gemarteld en zelfs vermoord vanwege hun seksuele geaardheid. Begin 2019 was er nog sprake van een nieuwe golf van vervolgingen.

Uit chatberichten, die HLN in heeft kunnen zien, blijkt dat er bewust gezocht wordt naar jonge holebi’s via de chatfuncties op TikTok - ‘alle mannen op TikTok zijn janetten’ - en Instagram. Er worden ontelbaar veel filmpjes gedeeld in de chat waarin expliciet geweld verheerlijkt wordt. Ook wordt er geld geboden om vermeende homo’s te gaan ‘afslachten’. “Wie hem aanpakt: 100 euro”, wordt er bijvoorbeeld gestuurd inclusief foto en gsm-nummer.

LGBTI+-belangenorganisaties zijn ontzettend geschrokken. Regenbooghuis UniQue roept mogelijke slachtoffers op om aangifte te doen bij de politie of bij een meldpunt discriminatie zoals Unia of Lumi. Ook zal UniQue zelf contact opnemen met de Politie Leuven. Çavaria neemt vandaag contact op met Unia en de politie. “We bekijken welke stappen er moeten genomen worden”, aldus coördinator Yves Aerts.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen