Wetsvoorstel voor verbod conversietherapie ingediend bij de Tweede Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en de VVD moet conversietherapie gaan verbieden. In het voorstel van de twee liberale partijen, dat steun heeft van PvdA, GroenLinks, SP en PvdD, wordt het uitvoeren van conversietherapie bestraft met een jaar cel of een boete tot 22.500 euro. Toch is het geen algeheel verbod: het vrijwillig ondergaan van conversietherapie door volwassenen blijft nog wel mogelijk.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Conversietherapie wordt in Nederland nog steeds uitgeoefend. Het doel van deze therapie is om iemand te ‘genezen’ van homoseksualiteit. Ook kan deze therapie toegepast worden om trans personen het geslacht dat bij geboorte werd toegeschreven te doen laten accepteren. Volgens deskundigen zorgen dit soort therapieën vaak voor psychische problemen.

In het wetsvoorstel wordt het aanbieden van conversietherapie verboden. Ook mag een persoon dit niet uitvoeren bij minderjarigen. De indieners van de wet laten nog wel een kier open voor mensen die vrijwillig conversietherapie willen ondergaan. Volgens de Raad van State gaat een algeheel verbod in tegen de persoonlijke vrijheid van personen die ervoor willen kiezen om in conversietherapie te gaan. De indieners geven aan die kritiek dus gehoor.

Indiener van de wet Jeanet van der Laan (D66) zegt: “In Nederland moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Dit soort therapieën horen niet thuis in ons vrije land. De gevolgen van dit soort praktijken voor slachtoffers zijn groot. Mensen lopen hun leven lang rond met een trauma. Daarom ben ik blij dat we dit met zoveel partijen gaan verbieden.”

Ook VVD-Kamerlid Hatte van der Woude onderkent de schadelijke effecten van deze therapie: “Jonge mensen raken beschadigd door deze middeleeuwse praktijken. Het is bizar dat dit in 2023 nog gebeurt.”

Het is nog niet duidelijk wanneer de wet zal worden behandeld. Dit zal hoogstwaarschijnlijk pas na de Tweede Kamerverkiezingen zijn.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen