VS: ''Russische dodenlijst met namen LGBT+-activisten in Oost-Oekraïne''

LGBT+-activisten die in het oosten van Oekraïne wonen moeten vrezen voor hun leven. De VS schrijven aan de VN dat er een ‘dodenlijst’ is met de namen van activisten, waaronder ook LGBT+’ers.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens tijdschrift Foreign Policy zullen bij een Russische aanval mensenrechtenactivisten en dissidenten worden opgepakt of geliquideerd. Ook de Amerikaanse ambassadeur bij de VN waarschuwt hiervoor. In een dringende brief, in handen van de Washington Post, schrijft ambassadeur Bathsheba Nell Crocker informatie te hebben die “erop wijst dat mensenrechtenschendingen in de nasleep van een nieuwe invasie worden gepland.”

“Deze daden,” schrijft Crocker, “zouden waarschijnlijk gericht zijn tegen degenen die zich verzetten tegen Russische acties, waaronder Russische en Wit-Russische dissidenten in ballingschap in Oekraïne, journalisten, anti- corruptie-activisten en kwetsbare bevolkingsgroepen zoals religieuze en etnische minderheden en LGBT+-personen. We hebben met name geloofwaardige informatie die erop wijst dat Russische troepen lijsten maken van geïdentificeerde Oekraïners die na een militaire bezetting moeten worden gedood of naar kampen worden gestuurd.”

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, zei eerder op NBC's Today Show dat de VS informatie heeft die suggereert dat "er een nog grotere vorm van wreedheid zal zijn, omdat dit niet simpelweg een conventionele oorlog tussen twee legers zal zijn.”

Rusland heeft de twee opstandige regio’s in Oost-Oekraïne, Volksrepubliek Loehansk en Donetsk, erkend als onafhankelijke staten. De Russische president Vladimir Poetin heeft een ‘vredesmissie’ aangekondigd naar de regio, iets dat de VS en Westerse landen omschrijven als een invasie. Als de Russen daadwerkelijk voet op Oekraïense bodem zetten, vrezen de VS, zullen LGBT+-personen en andere mensenrechtenactivisten moeten vrezen voor hun leven.

Rusland ziet LGBT+-rechten als een Westerse ideologie dat tegen de Russische traditionele waarden ingaat. Het land kent een strenge wet die “propaganda” van de LGBT+-gemeenschap moet tegengaan.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen