VK: Drag queen bedreigd, "haat waait over uit VS"

Drag queen Charrie Ontop uit Belfast luidt de noodklok over bedreigingen aan haar adres door "extreem conservatieven". Waarom? Ze leest voor aan kinderen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het gebeurt op talloze plekken, ook in Nederland en België: Drag queens die aan kinderen voorlezen. Onschuldig, zou je zeggen, maar dit soort evenementen liggen in de VS onder vuur. Conservatief christelijke groepen voeren daar al tijden actie tegen. Ze noemen het "grooming", kinderlokken. In hun redenatie zouden kinderen verward worden over hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Deze haat tegenover drag queens heeft nu de Atlantische Oceaan overgestoken, zegt drag queen Cherrie Ontop uit Belfast tegen PinkNews. Ze krijgt regelmatig bedreigingen van vergelijkbare Britse conservatieven. 

De haat kwam na een Drag Queen Story Time in juli. Ze las in Belfast voor aan kinderen, maar bij de voordeur stond een groep demonstranten met borden zoals "handen af van onze kinderen". 

Sindsdien krijgt de queen continu bedreigingen. “Mensen hebben me laten weten dat ze mijn adres hebben. En ik krijg vervelende telefoontjes die erg onheilspellend van aard zijn," aldus Cherrie Ontop.

Helaas is zij niet de enige die last heeft van de activisten. Er zijn meerdere drag queens in het VK die een groep demonstranten voor de deur hebben gehad. Ook in Nederland is dit gebeurd. Een voorleesmiddag in de bibliotheek van Nijmegen moest in 2018 worden afgelast vanwege overlast door extreemrechtse jongeren.

Voor Ontop draaien de voorleesactiviteiten juist om aan kinderen duidelijk te maken dat ze zichzelf kunnen zijn. Vanwege de bedreigingen wordt er weinig reclame gemaakt voor de story-times. "We hebben geprobeerd de evenementen zo stil mogelijk te houden, omdat ze voor kinderen zijn en vol vreugde en liefde," aldus de drag queen. "Ze zijn niet politiek. Ik vind niet dat kinderen in aanraking moeten komen met protesten."

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen