Verongelijkte JK Rowling zal Harry Potter–cast "niet vergeven" voor steun aan trans mensen

Schrijfster JK Rowling is diep teleurgesteld in de cast van de Harry Potter–filmreeks. Transfobe commentaren van de schrijfster zorgden ervoor dat acteurs Daniel Radcliffe en Emma Watson zich uitspraken vóór transrechten. JK Rowling neemt dat hen kwalijk en zegt hen nooit te zullen vergeven. Ook stuurt Rowling "liefde en solidariteit" naar Nederlandse transfoben.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De 58–jarige schrijfster maakt zich momenteel druk om een Schotse wet die verbiedt om haat te zaaien tegen mensen op basis van onder meer hun genderidentiteit. Zo zei ze liever opgepakt te willen worden dan trans personen aan te spreken met de correcte persoonlijke voornaamwoorden.

Op X (het voormalige Twitter) doet Rowling daar nog een schepje bovenop. Als antwoord op de vraag van een gebruiker of ze excuses verwacht van Harry Potter-sterren Daniel Radcliffe (Harry) en Emma Watson (Hermelien), die in reactie op Rowlings essays openlijk transrechten steunen, zegt de schrijfster: "Beroemdheden die zich aansluiten bij een beweging die vrouwenrechten aan banden wil leggen, en hun platform gebruiken om de transitie van minderjarigen toe te juichen, moeten hun excuses bewaren voor de getraumatiseerde mensen die hun transitie willen terugdraaien, en voor de kwetsbare vrouwen die afhankelijk zijn van ruimtes die voor één geslacht bedoeld zijn.”

Verderop in de conversatie zegt Rowling als reactie op een bericht uit Nederland dat ze "liefde en solidariteit" stuurt vanaf het "TURF-eiland", waarmee ze Groot-Brittannië bedoelt. Die afkorting  (in het Engels TERF) staat voor trans-uitsluitende radicale feminist.

Rowling staat al langer bekend als een felle tegenstander van transrechten. Momenteel maakt ze zich op social media zorgen om kinderen die in transitie gaan. Haar argument dat de transgenderrechtenbeweging ervoor zorgt dat jonge kinderen "getraumatiseerd" worden wordt door conservatieven gebruikt om een onjuist beeld te schetsen over transgender jongeren. Slechts een klein deel van de personen die in transitie zijn geweest wil dit terugdraaien. Door kinderen als slachtoffer af te schilderen gebruikt Rowling een oud narratief tegen LGBT+-rechten. Lees hier meer over dit frame en hoe dit LGBT+-emancipatie schaadt. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen