Verkiezingen Polen: geen meerderheid voor conservatieve president, kans voor pro-LGBT-kandidaat

De huidige Poolse president Andrzej Duda (verbonden aan de conservatieve PiS-partij) heeft volgens exitpolls niet genoeg stemmen behaald om herkozen te worden. Gisteren vonden er presidentsverkiezingen plaats in Polen. Er komt een tweede ronde tussen hem en de rechts-liberale kandidaat Rafal Trzaskowski, die als burgemeester van Warschau de LGBT+-gemeenschap nadrukkelijk steunde.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De afgelopen weken zag Duda, verbonden aan de conservatieve en anti-LGBT+-partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), zijn populariteit dalen in de peilingen. Exitpolls bevestigen nu dit beeld. Duda kreeg weliswaar de meeste stemmen (41,8 procent), maar dit is niet genoeg om herkozen te worden. Hij moet het in een tweede ronde opnemen tegen Trzaskowski (30,4 procent). Er deden elf kandidaten mee aan de eerste ronde.

Duda opende in zijn campagne het vuur op de Poolse LGBT+-gemeenschap. Zo benadrukte hij dat deze – in zijn woorden – ‘ideologie’ erger voor Polen zou zijn dan het communisme.

Trzaskowski houdt er hele andere denkbeelden op na. Als burgemeester van Warschau stelde hij zich op als een beschermer van de LGBT+-gemeenschap, terwijl conservatievere regio’s zich ‘LGBT-vrij’ verklaarden.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen ziet er naar uit een nek-aan-nekrace te worden. Een eventuele verkiezing van Trzaskowski zou een klap zijn voor de regerende PiS-partij. De president kan in Polen namelijk een veto uitspreken over een wet. De liberaal is een voorstander van klimaatmaatregelen, pro-Europese Unie en wil de onafhankelijkheid rechterlijke macht herstellen. De huidige Poolse regering is door de EU op de vingers getikt voor het uithollen van de rechtsstaat.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen