Twee Kameroense trans vrouwen veroordeeld voor “poging tot homoseksualiteit”

Twee Kameroense trans vrouwen werden afgelopen dinsdag tot vijf jaar cel veroordeeld voor “poging tot homoseksualiteit”. De twee werden gearresteerd voor het dragen van de kleren die zij aanhadden in een restaurant.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Lokale sociale media influencers Shakiro en Patricia werden op 8 februari gearresteerd. Mensenrechtenactivisten zeggen dat hun vasthouding deel uitmaakt van de toenemende criminalisering van seksuele minderheden en trans personen in Kameroen.

Beide vrouwen kregen een celstraf van vijf jaar en een geldboete van 200.000 CFA Franken (ca. €300,00). Naast een veroordeling voor “poging tot homoseksualiteit”, werden de dames tevens veroordeeld voor “publieke onfatsoenlijkheid” en het niet dragen van identificatie.

“Dit is een politieke actie,” zei advocaat Alice Nkom, die in beroep zal gaan tegen de veroordeling. “Het is Yaounde (centrale overheid) die zei dat deze mensen geen homoseksualiteit in Kameroen mogen brengen.”

Kameroen is één van de 30 Afrikaanse landen die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht verbiedt. Volgens Human Rights Watch zijn er sinds mei vorig jaar 53 mensen gearresteerd. Er zijn meldingen dat arrestanten geslagen worden. Tevens wordt er beweerd dat de arrestanten gedwongen anale onderzoeken moeten ondergaan, om ‘’tekens van homoseksualiteit te bewijzen’’.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen