Turkse politie slaat Pride-parade uit elkaar, 200 mensen opgepakt

Ondanks het verbod gingen honderden demonstranten de straat op voor Pride in Istanbul. Minstens tweehonderd deelnemers zijn afgevoerd in politiebusjes.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Lokale autoriteiten hadden alle Pride-gerelateerde evenementen verboden vanwege "veiligheidsoverwegingen", maar LGBT+-organisaties zeggen dat de Turkse politiek bewust al hun activiteiten dwarsboomt.

Zo ook de Pride-parade afgelopen zondag. Verbod of niet, honderden demonstranten begaven zich op de route, waar een enorme politiemacht zich had opgesteld. Diverse metrostations in de omgeving waren zelfs afgesloten.

De politie koos er uiteindelijk voor om een einde aan de demonstratie te maken, waarbij minstens 200 personen zijn opgepakt, aldus persbureau AFP.

De laatste Pride die succesvol in Istanbul is gehouden was in 2014. Sindsdien doet de Turkse overheid er alles aan om de vieringen te verhinderen. Het is door de jaren heen normaal geworden dat Turkse politici anti-LGBT+-uitspraken doen. President Erdogan zelf is daarop geen uitzondering.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen