Tunesië: twee jaar gevangenisstraf voor homoseksualiteit

Een Tunesische rechtbank heeft twee mannen van 26 jaar die beschuldigd worden van ‘sodomie’ veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Dit besluit schendt hun recht op privacy en non-discriminatie, aldus Human Rights Watch.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De twee mannen werden gearresteerd op verdenking van ‘homoseksuele gedragingen’ nadat een van hen een ongerelateerde klacht had ingediend tegen de ander. Volgens de advocaat van de mannen probeerde de politie ze vervolgens te laten bekennen ‘dat ze homo zijn’ door ze te pesten, beledigen en door te dreigen met opsluiting.  

De politie probeerde de mannen ook een anaal onderzoek te laten ondergaan, om als eventueel bewijs te gebruiken in de rechtszaak. Tunesië accepteerde in 2017 het advies van de Verenigde Naties om te stoppen met gedwongen anale onderzoeken als manier om homoseksualiteit te ‘bewijzen’. Toch verklaarde de Tunesische delegatie dat “medische onderzoeken zullen worden uitgevoerd op basis van toestemming van de persoon en in aanwezigheid van een medisch deskundige”.

Het vervolgen van seks met wederzijdse instemming tussen volwassenen schendt de rechten op privacy en non-discriminatie die worden gegarandeerd door het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Tunesië heeft zich verplicht dit verdrag te respecteren. Tunesische autoriteiten zouden de veroordeling van de twee mannen onmiddellijk teniet moeten doen en hen vrijlaten, aldus Human Rights Watch.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen