Triatlonbond blijft trans vrouwen toelaten, in tegenstelling tot andere sporten

Van de Wereldtriatlonbond mogen transgender vrouwen blijven meedoen met vrouwenwedstrijden. Hoewel er nieuwe, strengere, regels zijn, gaan deze lang niet zo ver als bij recentelijke besluiten van andere sportbonden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens de bond zorgen de nieuwe regels voor een combinatie van "inclusiviteit" en "eerlijkheid". Trans vrouwen mogen blijven meedoen, onder de voorwaarde dat hun testosteronniveaus twee jaar lang niet te hoog liggen. Ook mogen ze pas vier jaar na hun transitie meedoen aan wedstrijden. Voor beide regels geldt nu nog een termijn van één jaar, meldt The Guardian.

De regels gelden overigens alleen voor de internationale wedstrijden. Nationale bonden mogen zelf voorwaarden voor deelname opstellen. Zo sluit de Britse bond transgender sporters uit van vrouwenwedstrijden. In plaats daarvan starten de Britten met een "open competitie" waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen geslacht en gender.

De internationale regels zijn betrekkelijk mild vergeleken met bijvoorbeeld zwemmen en rugby. In die sporten zijn de regels dermate aangescherpt dat trans vrouwen niet of nauwelijks mee kunnen doen. Tegenstanders van inclusievere wedstrijden wijzen erop dat trans vrouwen een fysiek voordeel zouden hebben.

Met name in de VS en het VK woedt een hevig debat over "vrouwenrechten" in de sport, waarbij transgender personen worden uitgesloten. Zo besloot de internationale wielerbond om trans vrouwen onder voorwaarden toe te laten, maar verbiedt Britse bond deelname van trans vrouwen in nationale wedstrijden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen