Traangas en wapenstokken: Turkse ordediensten verstoren opnieuw Pride-optocht

De Istanbul Pride van afgelopen weekend is uitgelopen op een confrontatie tussen de politie en betogers. Het evenement was officieel verboden, maar zoals ieder jaar gingen honderden LGBT+’ers toch de straat op.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het is langzamerhand een jaarlijkse traditie aan het worden: geweld tijdens Istanbul Pride. Sinds 2014 mag de jaarlijkse Prideviering in Istanbul officieel niet doorgaan. Ook dit weekend was de viering verboden vanwege de “bescherming van de rust en veiligheid, de algemene gezondheid en de moraal”. De LGBT+’ers en anderen die toch de straat opgingen kwamen oog in oog te staan met een opgetrommelde politiemacht die met traangas en wapenstokken een einde aan de betoging probeerde te maken. Volgens Euronews zijn zeker 20 mensen al dan niet met geweld opgepakt, onder wie een journalist.

Eerder deze week werd ook al een Pride-picknick verboden en beëindigd. De acties van de Turkse autoriteiten zijn niet nieuw. In de afgelopen jaren staat de LGBT+-gemeenschap steeds meer onder druk. Deden er begin jaren ’10 van deze eeuw nog duizenden mensen mee aan de Istanbul Pride, nu liggen die aantallen aanzienlijk lager.

LGBT+-rechten staan in Turkije onder druk. Hoewel er onder het liberale deel van Turkse bevolking in de grote steden een zekere acceptatie heerst, oefent de overheid steeds meer repressie uit. Ook op universiteiten, die altijd een oase waren wat betreft LGBT+-acceptatie, zijn queer personen niet langer zo vrij als ze altijd waren.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen