Tot 3000 euro voor gediscrimineerde Duitse militairen

Militairen die door de Bundeswehr vanwege hun geaardheid zijn ontslagen of op andere manieren zijn gediscrimineerd krijgen tot 3000 euro schadevergoeding. Dat wil de Duitse minister van Defensie. Homoseksuele militairen werden in het leger beschouwd als een “veiligheidsrisico”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Minister Annegret Kramp-Karrenbauer wil met de schadevergoedingen een symbolische daad verrichten. Ook veroordelingen voor homoseksualiteit door de militaire rechtbank worden ongedaan gemaakt. “Ik weet dat we de onrechtvaardigheid die ze hebben moeten ondervinden niet goed kunnen maken, maar door de veroordelingen teniet te doen en de schadevergoedingen te betalen willen we laten zien dat we het goed willen maken,” licht de minister het besluit toe.

De minister neemt het besluit na een rapport waarin geconcludeerd werd dat er in de Bundeswehr “systematische discriminatie” plaatsvond. Dit gebeurde vanaf 1955 tot 2000, in zowel het West-Duitse als het Oost-Duitse leger. Volgens de studie werden relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht gezien als een “veiligheidsrisico”, een carrière in het leger was voor homoseksuelen zo goed als onmogelijk.  

In 2000 werd discriminatie van homoseksuelen in het leger verboden, nadat een officier werd ontslagen vanwege zijn geaardheid. Hij opende een rechtszaak tegen het leger die hij uiteindelijk won.

De herstelbetalingen zijn onderdeel Duitse pogingen om discriminatie tegen homoseksuelen in het verleden te erkennen. Zo werden in 2017 alle homoseksuele veroordelingen in de reguliere rechtbank ongeldig verklaard. Het Duitse parlement moet nog over de nieuwe herstelbetalingen stemmen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen