Tokio erkent relaties tussen twee personen van hetzelfde geslacht

In conservatief Japan heeft Tokio een vooruitstrevende stap gezet. De stad zal in de burgerlijke stand nu ook relaties tussen twee personen van hetzelfde geslacht erkennen. LGBT+-organisaties hopen dat er in het hele land een domino-effect volgt.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens gouverneur Yuriko Koike is het geregistreerd partnerschap een “wens van de bevolking”, die volgens een recente peiling het genomen besluit massaal steunt. 70% van de inwoners van de metropool is namelijk voor geregistreerd partnerschap voor koppels van hetzelfde geslacht. 

Dat nu ook Tokio deze stap maakt, nadat eerdere steden de openstelling al hadden geregeld, stemt LGBT+-organisaties hoopvol. Ze verwachten dat het besluit druk op de landelijke overheid zal leggen, die momenteel nog terughoudend is wat betreft LGBT+-rechten. Premier Fumio Kishida vindt dat er een “voorzichtig debat” gevoerd moet worden over dit soort zaken. Momenteel is het homohuwelijk in Japan wettelijk verboden.

Olympische Spelen

Volgens activisten hebben de Olympische Spelen in Tokio dit jaar bijgedragen aan de acceptatie van koppels van hetzelfde geslacht. Tokio wil zichzelf presenteren als een internationale stad, om bedrijven aan te trekken. Volgens persbureau Reuters ziet de metropool daarbij LGBT+-rechten als een belangrijke voorwaarde om die bedrijven binnen te halen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen