Thaise premier wil haast maken met invoering gelijke huwelijksrechten

Thailand staat op het punt om het eerste land in Zuidoost-Azië te worden dat het homohuwelijk introduceert. Na twee mislukte pogingen hoopt de Thaise premier dat de derde keer scheepsrecht zal zijn.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het openstellen van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht was een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai. Het wetsvoorstel dat de huwelijkswet moet aanpassen van “man en vrouw” naar “individuen” is een van de eerste grote politieke initiatieven die de recentelijk aangetreden premier Srettha Thavisin op zich neemt. De premier hoopt zelfs dat Bangkok in 2028 WorldPride kan organiseren.

Ook in het parlement lijkt er een meerderheid te zijn voor de invoering van het homohuwelijk, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat de wet wordt aangenomen. Twee eerdere pogingen mislukten. Een jaar geleden liep de invoering spaak vanwege een discussie over het invoeren van het geregistreerd partnerschap voor homokoppels in plaats van het huwelijk. Vanwege de verkiezingen haalde de wet de eindstreep niet en kon het parlement er niet over stemmen. In 2014 gooide een militaire coup roet in het eten.  

Thailand is een van de meest progressieve landen als het op LGBT+-rechten aankomt. Zo’n 80% van de bevolking steunt de invoering van het homohuwelijk. Toch krijgen Thai die LGBT+ zijn te maken met institutionele discriminatie. Zo is het lastiger om een baan te vinden als iemand openlijk voor diens geaardheid of genderidentiteit uitkomt.  In 2021 noemde het Hooggerechtshof van het land homoseksualiteit “onnatuurlijk” en vergeleek het homoseksuelen met dieren die abnormaal gedrag vertonen. Dat kwam het Hof op veel kritiek te staan.

Als Thailand het homohuwelijk invoert zal het, na Taiwan en Nepal, het derde land in Azië zijn waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen