Thailand legaliseert geregistreerd partnerschap

Een mijlpaal voor LGBT+-rechten in Thailand: de regering staat op het punt om geregistreerd partnerschap voor koppels van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. Daarmee zal Thailand het tweede land in Azië zijn waar dit mogelijk is. Toch is er ook kritiek: de wet zou niet inclusief genoeg zijn voor andere genderidentiteiten.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt persbureau Bloomberg. Met het geregistreerde partnerschap kunnen koppels nu kinderen adopteren, afspraken maken over gezamenlijk bezit en rechten verkrijgen op het gebied van erfenissen.

Het geregistreerde partnerschap staat nog niet gelijk aan het heterohuwelijk. Het wordt namelijk in de wet omschreven als een aparte categorie: het moet om twee personen van hetzelfde geslacht gaan, ouder dan zeventien, van wie minstens één persoon de Thaise nationaliteit heeft. De "nieuwe categorie" partners hebben niet alle medische rechten en dezelfde belastingvoordelen als heterokoppels.

Progressieve parlementsleden zijn daarom kritisch. Ook omdat de wet niet inclusief genoeg is naar alle genderidentiteiten. Transgender parlementslid Tanwarin Sukkhapisit stelt daarom voor om juist de huwelijkswet aan te passen. Daarin moet "man en vrouw" veranderd worden naar "getrouwde partner".

Het andere Aziatische land dat geregistreerd partnerschap kent is Taiwan (ook in de vorm van het huwelijk).

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen