Tel Aviv Calling: Update

Tel Aviv Calling, Tel Aviv, Israël, Eurovision, Eurovisie, Songfestival, Europa, Queer, LGBT, gay, muziek, holebi, outtv
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Drama rondom Roemeense selectie
Afgelopen zondag vond de nationale selectie plaats in Boekarest om de Roemeense inzending voor het Eurovisie Songfestival te kiezen. Van de twaalf acts werd de jonge zangeres Ester Peony verkozen tot winnares en zal met het nummer On a Sunday het land vertegenwoordigen in Tel Aviv. Echter de zijn reacties in Roemenië hierover verdeeld.

Volgens de regels van dit jaar, zou de stemming afhankelijk zijn van zowel de kijkers als een jurypanel van zes leden. Eerst gaven de juryleden hun persoonlijke ranking waarin ze elk hun set van 1-8, 10 en 12 punten toekenden. Daarna kondigde een van de presentatoren de televoting resultaten aan. Dit bleek de juryresultaten nauwelijks te beïnvloeden: de publieksstemming diende als een 7e jurylid (dus woog dit maar voor zo’n 15% mee). Dit staat in sterk contrast met de afgelopen jaren, wanneer de kijker een grotere rol speelde in het kiezen van een deelnemer.

Ester Peony ontving 12 punten van vier juryleden, maar eindigde op de 8e plek bij de kijkers. Desondanks heeft ze met een totaal van 62 punten de eerste plaats bemachtigd. Nationale publieksfavoriet Laura Bretan eindigde op de tweede plek met 50 punten, echter kwam zij wel als eerste uit onder de kijkers met 12 punten. Het eindresultaat heeft nu voor heel wat opschudding gezorgd. Vele fans (zowel Roemeens als internationaal) bekritiseren het stemsysteem. Zo zouden de kijkers dit jaar te weinig invloed hebben bij het kiezen van de winnende act. Nu is er zelfs een petitie gestart op avaaz.org die protesteert tegen deze enorme reductie. De petitie is door bijna 10.000 mensen ondertekend.

Ticketprijzen zijn bekend!
Trek je spaarrekening maar leeg, de ticketprijzen om het Eurovisie Songfestival bij te wonen zijn bekend gemaakt. Per show zullen er 7300 zitplekken zijn, echter worden er 4300 te koop aangeboden wanneer de ticket sales starten. De kaarten zijn tevens niet goedkoop. Het goedkoopste kaartje is om de repetitie van de semi-finale bij te wonen (€85). Aan de andere kant worden de beste plaatsen straks verkocht voor €414. De hoge prijzen zouden het gevolg zijn van de hoge productiekosten en het gebrek aan financiering vanuit de Israëli overheid.

Eurovision Postcards: Everybody Dance Now!
Het concept van de Eurovision 2019 postcards voor Tel Aviv is bekend en wordt omschreven als: Everybody Dance Now! De postcards zijn door de jaren heen een integraal deel geworden van de show. Ze worden niet langer beschouwd als enkel tijdvulling om de technici tijd te geven het podium klaar te zetten tussen optredens door. De focus van deze postcards ligt al enkele jaren op de artiesten terwijl ze verschillende locaties bezoeken in het gastland. 

Dit jaar is het de bedoeling dat de 42 deelnemers het land verkennen terwijl ze in verschillende stijlen dansen (hip hop, ballet, parkour, moderne dans en meer!). Volgens wiwibloggs zullen de schoenen van de deelnemers een belangrijke rol spelen hierin en zullen deze als symbool dienen voor de transitie van de echte wereld naar de magische rijken van Israël. Deelnemers die zichzelf niet als de beste dansers zien hoeven niets te vrezen: ze zullen ondersteund worden door professionele dansers.

En natuurlijk zijn er meer deelnemers bekendgemaakt!

Estonia: Victor Crone – Storm 

Kroatië: Roko Blažević - The Dream 

Letland: Carousel - That Night 

Roemenië: Ester Peony – On a Sunday 

Slovenië: Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen