Spanje vergoedt IVF voor LGBT+-koppels

De Spaanse regering gaat vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF vergoeden voor LGBT+-koppels en alleenstaande vrouwen. Frappant detail: de behandelingen waren jaren geleden al gratis voor LGBT+’ers, maar de conservatieve Volkspartij maakte hier in 2014 een einde aan. De huidige linkse regering draait die maatregel dus nu weer terug.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens de Spaanse regering zullen nu zo’n 8500 personen in aanmerking kunnen komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling, zonder dat zij hiervoor moeten betalen. Minister van Volksgezondheid Carolina Darias vindt dat met de maatregel de rechten van LGBT+-personen “zijn hersteld”.

Ook belangenorganisaties juichen de maatregel toe, nadat ze jaren hebben gelobbyd om IVF weer gratis te maken. Uge Sangil, voorzitter van de Federación Estatal LGTBI+, zegt: “het is een voorbeeld van hoe het erkennen van LGBT+-rechten betekent dat mensenrechten worden erkend voor de samenleving als geheel. We zullen geen gelijkwaardige burgers zijn, zolang de vrijheid en gelijkheid van alle mensen, ongeacht seksuele geaardheid, genderidentiteit of uitdrukking niet wordt gegarandeerd.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen