Senegal: lichaam overleden homoseksuele man opgegraven en verbrand

De Senegalese justitie is een onderzoek gestart naar het opgraven en verbranden van het lichaam van een overleden man. Volgens lokale media zou die uit zijn graf zijn gehaald omdat hij homoseksueel was. De verbranding trok een grote menigte toeschouwers, die het vuur aanwakkerden met zelf meegebracht hout en ander brandend materiaal.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

[let op, gevoelige inhoud: homofobie, geweld]

De opgraving en verbranding vond plaats in Kaolack, een provincie in het westen van Senegal. Justitie zegt geschokt te zijn over de berichten. “Deze zeer ernstige daden, die neerkomen op barbarij, (…) kunnen niet ongestraft blijven. Er is een onderzoek geopend om de daders te identificeren en een strafrechtelijke procedure tegen hen in te beginnen,” aldus de aanklager in een persbericht.

Volgens lokale media zou het lichaam van de man zijn opgegraven vanwege zijn vermeende seksuele geaardheid. Op filmpjes die circuleren op sociale media is te zien hoe een mensenmassa rond het brandende lichaam staat. Omstanders gooien hout en ander brandend materiaal op het vuur, terwijl er kreten van vreugde uit de menigte klinken. Zo nu en dan zwelt er een luid applaus aan.

Een bron binnen de Senegalese justitie vertelt aan persbureau Agence France Presse (AFP) dat er inmiddels vier personen zijn opgepakt voor het organiseren van de verbranding.

Hoewel zeldzaam, is het voorval volgens AFP niet uniek. In Senegal, een land waar zo’n negentig procent van de bevolking moslim is, komt het vaker voor dat een overleden persoon die ervan verdacht wordt homoseksueel te zijn geweest na diens dood wordt opgegraven en verbrand. Homoseksualiteit wordt in het West-Afrikaanse land immers nauwelijks geaccepteerd, bovendien is het strafbaar met een vijfjarige gevangenisstraf.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen