’s Werelds eerste openlijk transgender parlementariër overleden

Georgina Beyer, de eerste openlijk transgender parlementariër ter wereld, is op 65-jarige leeftijd overleden. Ze werd in 1999 gekozen voor het Nieuw-Zeelandse parlement, waar ze tot 2007 streed voor de rechten van de LGBT+-gemeenschap en sekswerkers.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

[Let op, gevoelige inhoud: seksueel geweld]

Beyer overleed in een hospice in Wellingon in het bijzijn van haar naasten. Er is geen specifieke doodsoorzaak gemeld, maar de politica kampte de laatste jaren van haar leven met nierproblemen. Volgens een goede vriend maakte Beyer voor haar dood nog grappen en had ze “een fonkeling in haar ogen”.

De humor van Beyer was in haar politieke loopbaan een van haar kenmerken. Als eerste transgender kamerlid in Nieuw-Zeeland stond ze ook bekend om haar vurige passie voor de emancipatie van LGBT+’ers, sekswerkers en de Maori-bevolking.

Beyers loopbaan is alles behalve wat je zou verwachten van een politicus. Op haar zestiende belandde ze in de seksindustrie. De traumatische ervaringen die ze als sekswerker meemaakte inspireerden haar om de politiek in te gaan. Ook had Beyer een succesvolle acteercarrière en trad ze op als dragqueen.

Haar politieke carrière begon toen ze gekozen werd als burgemeester van een klein landelijk plaatsje vlakbij Wellington. Na haar burgemeesterschap werd ze volksvertegenwoordiger in het parlement van Nieuw-Zeeland voor de Labour-partij. Daar maakte ze een wereldprimeur: als eerste openlijk transgender persoon voor het landelijke parlement gekozen worden.

Eén van haar grootste verdiensten is het legaliseren van sekswerk: met een nipte overwinning werd de wet aangenomen, na een persoonlijke speech van Beyer zelf. Een jaar later zorgde onder andere zij ervoor dat koppels van hetzelfde geslacht een samenlevingscontract konden krijgen.

De premier van Nieuw-Zeeland Chris Hipkins heeft zijn condoleances aangeboden en roemt Beyer als iemand “die een weg vrijmaakte” die voor anderen nu gemakkelijker te bewandelen is. Volgens Hipkins heeft ze “een blijvende indruk” gemaakt op het parlement.

De huidige parlementariër voor het district dat Beyer vertegenwoordigde, Kieran McAnulty, spreekt over een “geliefd familielid, een loyale vriend, een gepassioneerd voorvechter voor de LGBT+-gemeenschap en een krachtige lokale politicus.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen