Russische patriarch ziet Pride-vieringen als reden voor oorlog

Het hoofd van de Russische Orthodoxe Kerk, patriarch Kirill, heeft een opmerkelijke verklaring gegeven voor de oorlog in Oekraïne. Volgens hem spelen de liberale Westerse waarden hier een rol in. En ja, dus ook Pride.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt het onafhankelijke nieuwsmedium The Moscow Times.

Volgens Poetin moet Oekraïne "gedenazificeerd" worden, maar de patriarch geeft nog een reden: het morele verval van het Westen.

De oorlog gaat dan ook over religie en traditionele waarden, of zoals de patriarch het verwoordt: "aan welke kant van God de menselijkheid staat".

De Prideparades in Oekraïne zijn volgens de patriarch een duidelijk symbool van het Westen: "Prideparades zijn bedoeld om aan te tonen dat zonde (lees: homoseksualiteit) een variatie op menselijk gedrag is. Daarom moet je een Prideparade houden om lid te worden van de club van die landen."

"Als de mensheid accepteert dat zonde geen overtreding van Gods wet is, als de mensheid accepteert dat zonde een variatie op menselijk gedrag is, dan zal de menselijke beschaving daar eindigen," aldus Kirill.

De toespraak van de patriarch past in de redenering die de Russische regering al jaren gebruikt. De Westerse beschaving zou vervallen doordat men enkel bezig is met zaken als gender en homoseksualiteit, wat tegen de traditionele christelijke waarden ingaat. Om deze reden werd in het land een anti-homowet ingevoerd die "propaganda" verbiedt.

In de afgelopen jaren is die redenatie ook naar EU-landen geëxporteerd. De regeringen in Polen en Hongarije verkondigen dit soort standpunten en ook in Nederlandse conservatief-rechtse kringen klinken deze geluiden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen