Russische Hoge Raad verbiedt “LGBT+-beweging”, bestempelt het als “extremistisch”

De Russische Hoge Raad heeft een verbod op de “internationale LGBT+-beweging” goedgekeurd. Daarmee kunnen LGBT+-activisten als “extremist” worden bestempeld en alle activiteiten gerelateerd aan LGBT+-rechten worden verboden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Journalisten mochten niet bij de behandeling van de zaak aanwezig zijn, meldt persbureau Reuters. Media mochten de rechtszaal enkel in om de uitspraak te horen.

De uitspraak van de Hoge Raad leek onontkoombaar, aangezien het Ministerie van Justitie twee weken geleden om goedkeuring voor het verbod vroeg. Hiermee zet Rusland opnieuw een stap om de zichtbaarheid van LGBT+-personen in het land in te perken. Zo kent het land al een wet die “LGBT+-propaganda” verbiedt. Dit gold voorheen enkel voor minderjarigen, maar werd een jaar geleden uitgebreid naar iedereen in Rusland. Films, boeken en reclames waarin LGBT+-personages voorkomen mogen zodoende niet meer getoond worden in het land. Gendertransitie is sinds dit jaar strafbaar. Volgens de Russische president Vladimir Poetin wordt de “LGBT+-ideologie vanuit het Westen geïmporteerd” en heeft dit geen plaats in de Russische samenleving.

Een homoseksueel gemeenteraadslid uit Sint-Petersburg, Sergej Trosjin, zegt tegen de BBC dat het verbod desastreuze effecten zal hebben op de LGBT+-gemeenschap. “Dit betekent dat iedereen die door de staat wordt gezien als een LGBT+-activist een lange gevangenisstraf kan krijgen voor ‘deelnemen aan een extremistische organisatie.” Volgens Trosjin is er paniek in de Russische LGBT+-gemeenschap en vluchten mensen halsoverkop het land uit. Russische LGBT+-organisaties schrijven dat LGBT+’ers massaal hun berichten op sociale media en datingapps verwijderen.

De toekomst wordt door Russische LGBT+-organisaties dan ook somber voorgesteld: “Mensen met homofobe opvattingen voelen zich nu op hun gemak. En de vooruitzichten zijn somber: mensen keren terug uit oorlog, en dat is ook een bedreiging voor LGBT+’ers,” zegt de coördinator van een Russische LGBT+-organisatie.

Onafhankelijke Russische media, die veelal vanuit het buitenland opereren, hebben als steunbetuiging aan de Russische LGBT+-gemeenschap hun logo aangepast met regenboogkleuren. Zo ook het onafhankelijke TV Rain, dat momenteel vanuit Nederland opereert. Zij zeggen: “We blijven de rechten verdedigen van diegenen die ten onrechte vervolgd worden.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen