Rusland heeft nu eigen Drag Race-namaak, zonder de LGBT+-gemeenschap te noemen

Hoe maak je een eigen versie van "RuPaul's Drag Race" in een land waar "homopropaganda" verboden is? Je zet een heteroseksuele cisgender vrouw neer als presentatrice en benoemt de seksuele geaardheid van de deelnemers niet. Dat is het concept van "Koninklijke Cobra's", de eerste Russische "Drag Race".
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Om verwarring te voorkomen begint Koninklijke Cobra's met een waarschuwing vooraf, waarin duidelijk wordt gemaakt dat de show niet als doel heeft "niet-traditionele seksualiteiten" te creëren. Toch zien we een aantal mannen in drag in de show, wat al tot diverse klachten bij de mediawaakhond heeft geleid, schrijft de Moscow Times. De deelnemers aan het programma krijgen, buitenom hun drag, niet de kans om hun seksualiteit en identiteit te uiten. 

Het programma, dat op YouTube te zien is, wordt gepresenteerd door online-influencer Nastja Ivleeva, een cisgender heteroseksuele vrouw. Volgens de Moscow Times wordt ze beschuldigd van het misbruiken van drag om zichzelf in de spotlight te zetten en de politieke aard van drag buiten beschouwing te laten. 

LGBT+-activist Nikita Andrijanov laat aan de online krant weten dat het programma, hoewel het volgens hem een goede eerste stap is in het bekend maken van drag in Rusland, de "menselijkheid" van de deelnemers aantast. Dit gebeurt volgens hem mede door de disclaimer aan het begin van het programma, waardoor er niks over de LGBT+-gemeenschap voorkomt. "Alsof LGBT+-personen nooit bestaan hebben". 

De eerste aflevering van de serie is op YouTube te bekijken:

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen