Republikeinen Florida willen LGBT+-voorlichting verbieden in klaslokaal

Een wetsvoorstel van enkele Republikeinen uit de staat Florida doet in de VS veel stof opwaaien. De wet verbiedt namelijk om LGBT+-gerelateerde onderwerpen te behandelen in het klaslokaal.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tegenstanders hebben de wet al omgedoopt tot de Don't say gay-wet. De wet regelt namelijk dat een school "geen klasdiscussie mag aanmoedigen over seksuele geaardheid of genderidentiteit (...) op een manier die niet geschikt is voor de leeftijd of voor de ontwikkeling van leerlingen." De wet focust zich met name op de basisscholen, maar LGBT+-organisaties vrezen de gevolgen voor het hele onderwijs.

"Dit zou de geschiedenis en cultuur van LGBTQ+ uit de lesmethodes wissen en stuurt een huiveringwekkende boodschap naar LGBT+-jongeren en -gemeenschappen", zegt Melanie Willingham-Jaggers, de uitvoerend directeur van de nationale LGBT+-jongerenbehartigingsgroep GLSEN, tegen nieuwszender ABC.

Critici verwijten de indieners van de wet dat ze een sfeer op scholen creëren waarin LGBT+-leerlingen niet voor hun identiteit of geaardheid durven uit te komen. Sommigen vrezen zelfs dat het benoemen van de gemeenschap al genoeg reden is voor ouders om een leraar aan te kunnen klagen.

De indieners van de wet zien de maatregel juist als een manier om ouders controle te geven op wat hun kind leert en wat niet. In de wet wordt dit een "fundamenteel recht" genoemd.

Het is nog niet duidelijk wanneer er over de wet gestemd gaat worden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen