Regering Oeganda wil toch níét doodstraf voor homo’s invoeren

De Oegandese regering gaat de doodstraf voor homoseksualiteit niet invoeren. De minister voor Ethiek en Integriteit stelde afgelopen week voor om dit juist wel te doen. Nu ontkent een woordvoerder van de president deze intenties. “Ik heb geen idee waar de minister dit idee vandaan heeft”, laat hij weten aan persbureau Reuters.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De uitspraken komen na berichten dat geldschieters zoals de Europese Unie, de Wereldbank en de VS aangaven de situatie “nauwlettend in de gaten te houden”. Op de vraag waarom de minister wel beweerde dat de wet zou worden ingevoerd, kon de woordvoerder van de president aan Reuters geen antwoord geven.

Hij gaf wel aan dat de huidige wetgeving tegen homoseksualiteit afdoende is. “We hebben al straffen die onnatuurlijk seksueel gedrag bestraffen, dus er komt geen nieuwe wet aan.” De situatie voor LHBT+’ers in het land is onderdrukkend. Op homoseksualiteit staat een levenslange gevangenisstraf en er rust een maatschappelijk taboe op. Vorige week werd er nog een homoactivist vermoord.

Of de druk van de geldschieters iets met de ommezwaai te maken hebben, valt niet vast te stellen. De minister van Ethiek en Integriteit vertelde vorige week dat hij de huidige wetgeving niet ver genoeg vond gaan. “We willen ervoor zorgen dat zelfs het promoten van homoseksualiteit crimineel is. Degenen die die deze ernstige daden verrichten moeten ter dood worden gebracht,” vertelde de minister toen. Hij waarschuwde nog voor “massale wervingsacties” op scholen door homoseksuelen.

Oeganda probeerde de wet – in de volksmond bekend als “Dood aan de homo’s” – vijf jaar geleden al in te voeren, maar deze werd toen door het Hooggerechtshof geblokkeerd.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen