Regering-Meloni opent aanval op LGBT+-ouders

Italië is in de ban van een discussie over ouders van hetzelfde geslacht. De minister van Binnenlandse Zaken zette vorige week een streep door progressieve wetgeving rondom ouderschap in Milaan. Bovendien spreken politici over de “draagmoederpropaganda” en het “egoïstisch huren van een baarmoeder”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Hoewel Italië het geregistreerd partnerschap voor koppels van hetzelfde geslacht kent, is een kind krijgen door middel van draagmoederschap verboden. Grote steden zoals Milaan hadden daarom een administratieve regeling waarin ouders zich konden inschrijven als ouder 1 en ouder 2, in plaats van biologische ouders.

Daar was de conservatieve regering van Georgia Meloni het niet mee eens. De burgemeester van Milaan, Giuseppe Sala, kreeg naar eigen zeggen een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken om te stoppen met het registreren van homokoppels als zij een kind hebben gekregen via draagmoederschap. De Meloni-regering is namelijk een groot tegenstander van draagmoeders. Volgens Eugenia Roccella,  de minister van Gelijke Kansen en Familiezaken, is er namelijk sprake van een “kindermarkt”. Ze benadrukt dat “draagmoederpropaganda” verboden is.

De vicevoorzitter van de Italiaanse Tweede Kamer Fabio Rampelli opende vorige week de aanval op koppels van hetzelfde geslacht met kinderwensen.  Hij was van mening was dat homokoppels “hun verlangen om kinderen te krijgen voor zichzelf moeten houden”. Bovendien moeten zij geen “egoïstische keuzes maken, ten nadele van de vrouwen van wie ze de eicel kopen en de baarmoeder voor negen maanden huren”.

Bovendien vindt Rampelli dat kinderen die homoseksuele ouders hebben “voorbestemd zijn om op te groeien in een gekweld leven, gewoon omdat ze graag een moeder zouden willen hebben, zoals de natuur het biedt.”

Ook op Europees niveau lijkt Italië zich te gaan verzetten tegenover nieuwe regels rondom ouderschap. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om ervoor te zorgen dat ouders een certificaat krijgen waarmee zij aantonen dat een kind van hen is. Nu hebben koppels van hetzelfde geslacht die een kind via een draagmoeder hebben gekregen nog problemen met de wettelijke erkenning in EU-lidstaten zoals Bulgarije. Volgens het verdrag van de Europese Unie moeten alle lidstaten instemmen met dit soort maatregelen, aangezien het invloed heeft op burgerschap, waar de EU weinig competenties heeft. Een Italiaans veto zou dus een streep kunnen zetten door het ouderschapscertificaat.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen