Activisten eisen strengere EU–sancties tegen Oeganda vanwege anti–LGBT+–wet

Activisten in de VS roepen de EU op om 200 miljoen euro aan Oeganda te schrappen. Dat land voerde onlangs een zeer strenge anti–LGBT+–wet in. Voor een kantoor van de EU in Washington beschuldigen Amerikaanse activisten Europa van "veel woorden" maar "weinig daden".
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt de Washington Blade. De activisten eisen dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de Oegandese regering "verantwoordelijk houdt" voor mensenrechtenschendingen. 

Ook willen de demonstranten dat de EU recentelijk toegezegde financiële steun aan het land herziet. Op zijn minst moeten de geldstromen niet via Oegandese overheidsinstellingen lopen, aldus de activisten. 

In maart kondigde de EU aan zo'n 200 miljoen euro uit te trekken voor Oeganda. Dit geld moet onder andere naar de techsector, het midden- en kleinbedrijf en jonge vrouwelijke ondernemers gaan. 

Toch lijkt het er niet op dat Eurocommissaris Jutta Urpilainen, verantwoordelijk voor Internationale Partnerschappen, het geld gaat bevriezen. Dat standpunt schreef ze vorig jaar september in een brief aan het Europees Parlement. 

De anti–LGBT–wet in Oeganda is een van de strengste ter wereld, met in sommige gevallen van "ernstige homoseksualiteit" zelfs de doodstraf. Dit zorgde bij de invoering voor verontwaardigde en boze reacties in het Westen. Eerder deze maand weigerde een Oegandese rechtbank om de wet ongeldig te verklaren.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen