President Oeganda ondertekent wet met gevangenis- of doodstraf voor homoseksualiteit

Ondanks internationale druk voert Oeganda een van de strengste anti-LGBT+-wetten ter wereld in. De president had nog geprobeerd om het parlement te overtuigen om de wet af te zwakken, maar zonder effect. Homoseks wordt bestraft met een levenslange gevangenisstraf. Voor hiv-positieve personen die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht geldt de doodstraf.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Oegandese LGBT+-activist Frank Mugisha noemt het “een diep trieste dag voor de Oegandese queer gemeenschap”.

De wet zat al even in de pijplijn. In maart had het parlement een voorstel aangenomen, dat de president vervolgens weer terugstuurde met het verzoek om deze iets af te zwakken. Westerse regeringen waarschuwden Oeganda toen dat het invoeren gevolgen voor de financiële steun aan het land zou hebben. De voorzitter van het parlement beschreef de wet juist als een verzet tegen Westerse waarden. Volgens haar zou het Westen de “fatsoensnormen” in haar land vernietigen.

In de afgezwakte versie is het niet meer strafbaar om als LGBT+’er te identificeren, maar de meest strenge onderdelen blijven overeind. Seks met iemand van hetzelfde geslacht wordt nu bestraft met levenslang. Voor seks met een minderjarig persoon van hetzelfde geslacht gaat de doodstraf gelden,  evenals voor personen die hiv-positief zijn en seks hebben met hetzelfde geslacht.

De wet roept verontwaardiging op in Westerse landen. Josep Borrell, de buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, zegt dat de EU de wet “betreurt” en dat het tegen internationaal recht ingaat. De Amerikaanse president Joe Biden noemt het een “tragische schending van mensenrechten”. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken is “diep teleurgesteld”. Ook de Britse regering geeft aan teleurgesteld te zijn.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher heeft al aangekondigd dat steun aan Oeganda op het gebied van rechtshandhaving wordt stopgezet. Joe Biden laat onderzoeken wat de wet zal betekenen voor de relaties tussen de VS en Oeganda.

Homoseksualiteit in Oeganda is een groot taboe. Naast het verbod hierop krijgen LGBT+’ers structureel te maken met repressie en vernedering. Een minister opperde in 2019 al om de doodstraf in te voeren voor homoseksualiteit. De president vindt homoseksualiteit een "afwijking". Parlementariërs roepen daarnaast op om homoseksuelen te castreren.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen